MartheMarthe Bøhn (38) har hatt en fascinasjon for cognac og håndverket siden hennes første opphold i Cognac i 1996. Hun har bodd og jobbet i regionen i fire år, og har knyttet et nært forhold til den den norske konjakkprodusenten Braastad i den sjarmerende lille byen Jarnac, området Cognac og produktet med samme navn.

I 2007 tok Marthe fagbrevet som destillatør, med master blender Richard Braastad, tredje generasjon Braastad, som læremester og mentor. Svært få konjakkhus åpner døra for utenforstående, og et tillitsforhold må bygges opp i forkant. Destillatørens jobb er kompleks og hver destillatør utvikler særegenheter som påvirker sluttresultatet. Det tar lang tid og mye tålmodighet å bygge seg opp en egen karakter i yrket.

I 2007 ble Marthe ansatt i Arcus AS, med Braastad som et av arbeidsfeltene, i dag er hun kategorisjef for Cognac og Brandy i Arcus AS, med hovedansvar for Braastad Cognac. Arcus importerer og distribuerer Braastad Cognac i alle land.

I sitt arbeid er Marthe involvert i alle ledd av prosessen som ligger bak en flaske Braastad Cognac, fra destillering, lagring og blending til ideskaping og utvikling av nye produkter. Gjennom sine mange opphold hos familien Braastad og sitt nære forhold til produksjonen, har hun klart å fange sjelen til de gylne dråpene som utvikles ved elven Charentes, et ærlig håndverk av hengivne arbeidere som er som en stor familie, som Marthe føler seg som en del av.

Marthe er en etterspurt foredragsholder i ulike sammenheng på brennevin. Hun formidler like gjerne drikkekultur til staute skogsarbeidere som å servere spesielle vinkling mot kvinner og nye måter å nyte de gylne dråpene på.

Sjekk andre lenker med artikler på Marthe:
Klikk.no: Test av dyre konjakker
Mat og Drikke: Konjakk – med adgang for kvinner
Pleasure.dk: Cognacdamen fra Norge